Over Ans

 

Ans van Wegen- van ’t Klooster; ik ben sinds 1988 verslingerd aan de klei. Na de opleiding, Keramische Technieken te Gouda (diploma behaald in 1998),  heb ik verschillende nascholingscursussen gevolgd, waaronder: glazuren, decoreren, Masterclass draaien, groot draaiwerk.

In mijn keramiekatelier geef ik lessen in het draaien op de schopschijf of elektrische draaischijf, ik verzorg workshops op maat en kinderpartijtjes.  Ook geef ik les bij het Kunstenhuis (de Werkschuit) in Bilthoven aan volwassenen en kinderen.

HET WERK
Mijn werkstukken zijn handgedraaide unica-objecten; voornamelijk schaal- en vaasvormen, maar ook serviesgoed. 
In elke vorm opnieuw ligt voor mij de uitdaging in het zoeken naar het evenwicht tussen vormgeving, kleurgebruik en ambachtelijk perfectionisme. 
Klei is een geweldig en eerlijk materiaal om mee te werken. Het plastische, levendige karakter is en blijft ontzettend boeien. Mijn werk moet “rust” uitstralen. Tijdens het gehele draaiproces ervaar ik vreugde en rust en ik hoop dat dit gedeeld kan worden in de eenvoud van het dagelijks gebruik. Ik heb een sterke affiniteit met de traditionele gebruikskeramiek. Op deze grondslag werk ik op eigen wijze verder.

Dan is er de invloed van mijn opleiding, die vooral gericht was op de techniek en de ontwikkeling van ambachtelijkheid.